credit professional detachering

Ingrijpen bij veel bedrijven dreigt door betalingsproblemen

Crisismanagers en interim-bestuurders bereiden zich voor op een druk najaar, als bedrijven in moeilijkheden komen door het aflopen van steunmaatregelen en betaalpauzes van banken. Hoewel de eerste klussen zich al mondjesmaat aandienen, zal de verwoestende impact van de coronacrisis vooral in het derde en vooral het vierde kwartaal zichtbaar worden, voorspellen herstructureringsexperts.

Hoe zwaar het bedrijfsleven het gaat krijgen, wordt nu nog verbloemd door steunmaatregelen. Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis aan 129.000 bedrijven drie maanden van uitstel van betaling verleend. Dat loopt binnenkort af. Zo’n 5000 bedrijven hebben een noodkrediet met borging door de overheid ontvangen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) van begin juli. In totaal gaat het om €1,3 mrd. Door deze maatregelen is de instroom van klanten bij de afdeling bijzonder beheer nu nog heel beperkt, zeggen Rabobank en ING desgevraagd. ‘Natuurlijk ligt wel in de lijn der verwachting dat de instroom gaat toenemen. Maar met welke aantallen is afhankelijk van het economisch herstel en de overheidsmaatregelen,’ zegt een ING-woordvoerder. 

Marcel van Wijk, algemeen directeur Concredis: ‘Wij zien ook een verandering in het type aanvragen dat we bij Concredis binnenkrijgen voor credit professionals. Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben we een verschuiving gezien naar het einde van de credit management keten. We verwachten dat dit, zeker na de zomer, nog verder toe zal nemen.’

Bron: FD